Заняття-екскурсія для студентів спеціальності Гірництво

12.04. 2024р. за ініціативи керівництва коледжу і сприяння командира Львівсько-Волинського ВГРЗ Яворського І. І. студентам коледжу була проведена лекція-екскурсія у ЛВ ВГРЗ.

Заняття проводилось в групі 1-ПРК-21 викладачем Романчук М.І.

На занятті були присутні : в.о. директора коледжу Якубовська О.Б., заступник директора з навчальної роботи Романчук С.С., методист коледжу Маїк Л.Б.

Тема заняття: « Організація гірничорятувальної служби у вугільній промисловості»

Про основні завдання і функції воєнізованої гірничорятувальної служби проінформував працівник ВГРЗ Віталій Сохань.

На початку заняття студентам розповіли про організацію і порядок проведення гірничорятувальних робіт при ліквідації аварій на шахтах – це збір по тривозі, приїзд на шахту, спуск в шахту, організація та проведення розвідки, створення підземної бази, оперативний план, ведення оперативного журналу.

Найбільш цікавим було ознайомлення студентів з гірничорятувальним оснащенням.

Працівники взводу продемонстрували роботу апаратів для підтримання гучномовного двостороннього зв’язку працюючих відділень гірничорятувальників з підземною базою.

При роботі в отруйній атмосфері необхідно постійно перевіряти вміст метану, вуглекислого газу, кисню, оксиду вуглецю й водню. Для цього використовують еластичні газонепроникні ємності – гумові камери. Відбір проб в такі ємності проводиться шляхом накачування в них шахтного повітря за допомогою ручного насосу (гумової груші). Студентам надали можливість випробувати цей апарат.

Найбільш цікавим було для студентів – це включення в саморятівники і респіратори типу Р-30, Р-34, які служать для відновлення дихання.

Цікаво було студентам і полежати на спеціальних ношах, на яких можна транспортувати потерпілих не тільки в горизонтальному положенні, але і у вертикальному за допомогою спеціальних пристроїв.

З протипожежним обладнанням студенти знайомились у спеціальній гірничорятувальні машині, яка призначена для гасіння пожеж. Вразила студентів і спеціальна « Азотна станція », яку використовували при гасінні пожежі на шахті «Межирічанська». Про це розповіли працівники ВГРЗ, а також навели приклади гірничорятувальних робіт на шахтах «Лісова», «Степова».

В кінці заняття студенти відвідали базу ВГРЗ, де спробували вдягнути куртки, які використовують в отруйній атмосфері в зонах з підвищеною температурою повітря, а також вимірювали температуру тепловізором.

Багато запитань задавали студенти працівникам чергового взводу ВГРЗ. В свою чергу, гірничорятувальники доступно, технічно обгрунтовано давали відповіді на їхні запитання.

А деякі студенти виявили бажання після закінчення коледжу працювати гірничорятувальниками.

В процесі проведення заняття-екскурсії студенти отримали навики користування дихальними апаратами, протипожежним обладнанням, апаратами звязку, приладами контролю за складом шахтної атмосфери.

У студентів сформувались вміння використовувати теоретичні знання на практиці.

Дуже вдячні працівникам ЛВ ВГРЗ за проведене заняття-екскурсію.